Yükleniyor...

Nafaka Zamanaşımı
İcra İflas Kanunu Md. 39’a göre; – İlama müstenit takip, son muamele üzerinden on sene geçmekle zamanaşımına uğrar.

Yine Türk Borçlar Kanunu md. 156/2’ye göre Borç bir senetle ikrar edilmiş veya bir mahkeme ya da hakem kararına bağlanmış ise, yeni süre her zaman on yıldır.

Yani; elinizde bir mahkeme kararı varsa bunu on yıl içinde talep etmeniz, icraya koymanız gerekir. Aksi takdirde borçlu/karşı taraf zamanaşımı itirazında bulunup icra takibinin iptalini talep edebilir..

Yukarıda izah ettiğimiz husus bir borcun veya bir hakkın varlığını belirten ilamlar/mahkeme kararları için geçerlidir. Fakat Nafakaya ilişkin ilamlar/mahkeme kararları için yargıtay tarafından bir istisna getirilmiştir.

Getirilen istisnaya göre ‘’ TAKİP TARİHİNDEN GERİYE DOĞRU 10 YILLIK NAFAKA ALACAĞI TALEP EDİLEBİLİR.’’

Çünkü, Yargıtayın yerleşmiş içtihatlarına göre NAFAKAYA İLİŞKİN İLAMLAR, BİR BORCUN VEYA BİR HAKKIN VARLIĞINI BELİRTEN İLAMLAR GİBİ OLMAYIP, NAFAKA ALACAĞI ZAMAN GEÇTİKÇE BORÇLU ZİMMETİNDE TAHAKKUK EDECEĞİNDEN, TAKİP GÜNÜNDEN GERİYE DOĞRU ON YILLIK NAFAKA, ÇOCUKLARIN REŞİT OLDUKLARI TARİHE KADAR İSTENEBİLMEKTEDİR.

Fakat takip gününden geriye doğru ON YILDAN ÖNCE İŞLEMİŞ OLAN nafaka alacağını zamanaşımına uğradığı kabul edilmektedir.

Yani bunu bir örnekle izah etmek gerekirse;
a. 01.01.2007 tarihinde verilmiş nafaka alacağına ilişkin bir mahkeme kararı olsun.
b. 01.01.2021 tarihinde birikmiş nafaka alacaklarını icraya koymak istediğimizi varsayalım. (Yani üzerinden 14 sene geçmiş olsun)
c. Bu durumda 01.01.2011 tarihine kadar olan nafaka alacağı talep edilebilecektir.
d. Takip tarihinden geriye doğru on yıldan önceki kısım (örnek olayda 4 yıllık kısım) zamanaşımına uğramış olacağından zamanaşımı itirazı ile karşılaşılması kuvvetle muhtemeldir.

Üzerinden yıllar geçmiş olsa da nafaka alacaklarınızdan vazgeçmenize gerek yok !

Hukuk Yanınızda..

 


Av. Mustafa GÜNDOĞDU

 


Bu web sitesi ve içindeki bilgiler ve materyaller sadece bilgilendirme amaçlı olup, bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konusu bilgilerin aktarılması ile hiçbir şekilde kullanıcılar ve web tarayıcıları ile Av. Mustafa GÜNDOĞDU arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde, mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, GÜNDOĞDU HUKUK DANIŞMANLIK & ARABULUCULUK BÜROSU web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. 

GÜNDOĞDU HUKUK DANIŞMANLIK & ARABULUCULUK BÜROSU, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.