Yükleniyor...

10. Yargı Paketi - İnfaz Düzenlemesi

10. Yargı Paketi Nedir?

2025 yılında Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçen 10. Yargı Paketi, ceza adalet sisteminde önemli infaz düzenlemeleri içeren bir yasal reform niteliğindedir. Paket, özellikle denetimli serbestlik, konutta infaz, mükerrirler için koşullu salıverme, çocuk hükümlüler ve bazı suçların cezalarında artış gibi kritik alanlarda değişiklikler getirmektedir.


Getirilen Başlıca Düzenlemeler

1. Denetimli Serbestlikte Yeni Şartlar

  • Artık, denetimli serbestlikten yararlanmak isteyen hükümlüler, koşullu salıverme tarihine kadar olan sürenin en az onda birini cezaevinde geçirmek zorundadır.

  • Bu süre en az 5 gün olmak üzere uygulanacaktır.

2. Tekerrür Hükümleri Genişletildi

  • İkinci kez suç işleyen mükerrer hükümlüler için, cezalarının 4/3’ünü iyi halle cezaevinde geçirmeleri halinde koşullu salıvermeden yararlanma imkanı getirildi.

3. Konutta İnfaz Süreleri Uzatıldı

  • Kadınlar, çocuklar ve 65 yaş üstü hükümlüler için konutta infaz süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarıldı.

  • 70 yaş üstü için bu süre 4 yıl, 75 yaş üstü için 5 yıl, 80 yaş üstü için ise 6 yıla kadar uzatıldı.

4. Engelli ve Ağır Hastalara İnfaz Kolaylığı

  • Ağır hastalığı veya engeli nedeniyle cezaevinde hayatını sürdüremeyecek durumda olanlar için (ağırlaştırılmış müebbet hariç) konutta infaz imkanı tanındı.

5. Çocuk Hükümlüler İçin Yeni İnfaz Usulü

  • Çocuk hükümlüler, önce çocuk kapalı ceza infaz kurumuna, ardından iyi hal durumuna göre çocuk eğitim evine geçirilecek.

6. Bazı Suçlarda Ceza Artışı

  • Trafikte yol kesme, kuru sıkı tabanca ile meskun mahalde ateş etme gibi suçlar için cezalar artırıldı.

  • Trafikte yol kesme suçu için artık 1 ila 3 yıl arası hapis cezası öngörülüyor.


Genel Af Var mı?

Hayır. Adalet Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda, 10. Yargı Paketi’nin bir af düzenlemesi içermediği net şekilde ifade edilmiştir. Yapılan değişiklikler, infaz sisteminin etkinliğini ve adaletini artırmayı amaçlamaktadır.

 

Bu Düzenlemeler Kimleri Etkiler?

  • Halen cezaevinde bulunan ve kısa süreli ceza almış hükümlüler,

  • Yaşlı, hasta veya engelli kişiler,

  • Kadın ve çocuk hükümlüler,

  • Mükerrer suçlular,

  • Cezaevine girmeyi bekleyen kişiler.

Sonuç ve Değerlendirme

10. Yargı Paketi, Türkiye’de ceza adalet sistemini hem toplumsal hassasiyetler hem de çağdaş infaz yaklaşımlarıyla yeniden şekillendirmeyi amaçlamaktadır. Bu reformla birlikte, infaz uygulamalarında insani, etkili ve daha denetimli bir yaklaşım öngörülmekte olup, cezaevlerinin yükü azaltılırken toplum güvenliği de göz ardı edilmemektedir.


Gündoğdu Hukuk & Arabuluculuk olarak bu tür yasal değişiklikleri yakından takip ediyor, müvekkillerimizi doğru ve zamanında bilgilendirmeye devam ediyoruz. 

Manisa/Akhisar Avukat Mustafa Gündoğdu


Bu web sitesi ve içindeki bilgiler ve materyaller sadece bilgilendirme amaçlı olup, bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konusu bilgilerin aktarılması ile hiçbir şekilde kullanıcılar ve web tarayıcıları ile Av. Mustafa GÜNDOĞDU arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde, mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, GÜNDOĞDU HUKUK DANIŞMANLIK & ARABULUCULUK BÜROSU web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. 

GÜNDOĞDU HUKUK DANIŞMANLIK & ARABULUCULUK BÜROSU, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.